Benedictus en sneuvelteksten

Voor m’n studie theologie – nee, dat klinkt te groot, ik volg één vak, Theologische Werkplaats – moest ik een essay schrijven. Maximaal 1500 woorden over een van deze thema’s: fundamentalisme, het eigen beroepsperspectief of spiritualiteit en zingeving. Nogal een bevalling, want schrijven als huiswerk gaat me een stuk minder goed af dan schrijven als vrij uiten van wat me bezighoudt. De kunst was dus om van het huiswerk iets te maken dat me bezighoudt. Achteraf lijkt het logisch, maar mijn essay gaat over Benedictus en zijn kloosterregel. Soms zoek je lang naar iets dat dichtbij is.

Het essay wordt niet beoordeeld op inhoud, maar op schrijfstijl, spelling en opbouw. Is het een logisch opgezet betoog? (Ik hoop het.) Worden signaalwoorden zoals ‘daarom’, ‘hierdoor’ en ‘immers’ correct gebruikt? (Ik probeer het.) Is helder waarnaar verwijswoorden verwijzen? (Ja, dat denk ik.) Bevat elke alinea niet meer en minder dan één boodschap, liefst nog met één kernzin erin? (Vergeten te checken op het eind.) Staan er geen vaagheden in zoals “iets” of “dingen” (Jawel, vond ik leuk.)

Weten dat op deze dingen gelet ging worden, blokkeerde me behoorlijk. Waar ik in het reflectief schrijven gemakkelijk over de bladzijden schaats, ging ik nu weer als vanouds bedenken, beoordelen en redigeren tegelijk. Dat werkt dus niet. Een woord van de docent Harm Goris hielp me op weg: “sneuvelteksten”. Een prachtig woord dat de brug slaat tussen het vloeiende schrijven dat ik zo goed ken en het produceren van huiswerk. Sneuvelteksten zijn teksten die je schrijft om je gedachten op het spoor te komen. Ze zijn niet bedoeld om te bewaren.

Van alles is gesneuveld (ja, lekker vaag, “van alles”, daar houd ik van), maar het essay ligt er: Benedictus van Nursia: managementgoeroe of zielzorger?

Nu is het wennen aan beoordeeld worden en cijfers krijgen. Hopelijk geen sneuvelcijfers.

De foto bij dit artikel is trouwens genomen in de kerk San Benedetto in Piscinula in Rome, een oud en klein kerkje dat verstopt ligt in de wijk Trastevere. We kwam er toevallig langs en zagen dat de kerk gewijd is aan Sint Benedictus die op deze plek gewoond zou hebben. Mooi!

 

Wil je een mailtje krijgen als ik een nieuw bericht heb geplaatst?
Loading
2019-09-27T16:29:44+02:0027 september 2019|