Marta en Maria in jezelf

Als Marta de doener is en Maria de luisterende, hoe zit het dan met de Marta en Maria in jou?

Het evangelie van zondag gaat over Jezus die de zussen Marta en Maria bezoekt. Ik stel me hier altijd bij voor dat ik zeker zoals Marta zou zijn: zorgen, bedienen, heen en weer rennen tussen de keuken en de kamer, kijken of het allemaal wel goed gaat met de gasten. Het zal ongetwijfeld een huis vol geweest zijn. En ik zou jaloers geweest zijn op mijn zus die dan maar gewoon aan de voeten van Jezus gaat zitten. Dat zou ik ook wel willen! Maar ja, er is zoveel te doen, er moet van alles. Je kunt toch maar niet zomaar…

In Lucas 10: 39-42 staat:

“In die tijd kwam Jezus in een dorp, waar een vrouw die Marta heette Hem in haar woning ontving.
Ze had een zuster, Maria, die gezeten aan de voeten van de Heer, luisterde naar zijn woorden.
Marta werd in beslag genomen door de drukte van het bedienen, maar ze kwam er een ogenblik bij staan en zei: ‘Heer, laat het U onver­schillig dat mijn zuster mij alleen laat bedie­nen? Zeg haar dan dat ze mij moet helpen.’
De Heer gaf haar ten antwoord: ‘Marta, Marta, wat maak je je bezorgd en druk over veel dingen.
Slechts één ding is nodig. Maria heeft het beste deel gekozen, en het zal haar niet ontnomen worden.'”

 

Reflectieoefening

1. Maak een lijstje van associaties die je hebt bij Marta, bijvoorbeeld: doen, zorgen voor, verantwoordelijkheidsgevoel, etc.

2. Maak een lijstje van associaties die je hebt bij Maria, bijvoorbeeld: luisteren, stilte, zitten, bij God zijn…

3. Schrijf een sprintje van bijvoorbeeld 10 minuten, mijmerend op papier, als antwoord op de vraag: hoe zit het met de Marta en Maria in jou? Bijvoorbeeld: herken je deze kanten, welke kies je onbewust het vaakst, welke houding kenmerkt jou het meest in relatie tot God? Etc. Kijk maar waar je pen je naartoe brengt.

4. De kans bestaat dat we Marta als fout gaan zien en Maria als goed. Maar dan vergeten we misschien het begin van de tekst: “waar een vrouw die Marta heette, Hem in haar woning ontving”. Zij is het dus als eerste die de Heer verwelkomt en vervolgens is het haar zus Maria die bij Hem gaat zitten. Jezus zegt: “Wat maak je je bezorgd en druk over veel dingen. Slechts één ding is nodig.”
De karmelietes H. Elisabeth van de Drieëenheid schreef over deze evangelietekst: “Je moet je er bewust van zijn dat God het meest intieme van ons is en je moet overal heengaan met Hem; dan ben je nooit platvloers, zelfs al voer je alledaagse acties uit, want je leeft niet in deze dingen, je overstijgt ze.”
Schrijf nog een sprintje van bijvoorbeeld 5 minuten over de vraag: wat voegt deze invalshoek toe, wat laat dit zien over jouzelf? Vertrouw op wat er in je opkomt terwijl je je pen in beweging houdt.

5. Lees je sprintjes uit stap 3 en 4 (hardop) terug en bemerk welke woorden of flarden eruit springen. Onderstreep deze. Sluit af met een gebed waarin je (enkele van) deze woorden of flarden aan God voorlegt.P.S.: Ken je de website www.dagelijksevangelie.org? Daar vind je de bijbellezingen van de dag, met o.a. steeds een bijbehorende tekst uit een andere bron, bijvoorbeeld van kerkvaders of mystici. Hier komt ook de tekst van H. Elisabeth van de Drieëenheid vandaan.

2019-07-17T15:20:51+02:0016 juli 2019|

Geef een reactie