M’n eerste ziekenzalving

Het is wel wat, als je je hele leven gereformeerd vrijgemaakt bent geweest, om voor het eerst een ziekenzalving mee te maken.

Gelukkig was ik niet degene die de zalving nodig had, maar ik mocht wel als begeleider mijn hand op de schouder leggen van twee vrouwen toen zij gezalfd werden. De priester legde zijn handen op hun hoofd, noemde hun naam, zegende hen en maakte met gewijde olie een kruisteken op hun voorhoofd en in hun handen.

“Moge door deze heilzame zalving Gods Geest in jou wonen en moge de kracht van God je vervullen.
Moge de hoop op God ontwaken in je hart, moge Hij je vergeven, je nieuw leven geven en heel je wezen doen stralen van zijn licht.”

Je hoeft niet op sterven na dood te zijn om de ziekenzalving te ontvangen, ook al werd het vroeger ‘het laatste oliesel’ genoemd. Het sacrament is bedoeld voor iedereen die lijdt en ziek is en op een bijzondere manier Gods genade nodig heeft. Het maakt niet uit of je jong of oud bent. En je hoeft ook geen vonnis van ongeneeslijk ziekzijn te hebben gekregen, je kunt de ziekenzalving bijvoorbeeld ook ontvangen als je voor een zware operatie staat of als je oud en zwak bent en door dit sacrament bemoedigd wilt worden.

Troost, kracht en bemoediging, daar gaat het om. Versterking van je geloof in de barmhartigheid van God die je doet opstaan, dwars door ziekte, lijden en sterven heen. Juist omdat het in die omstandigheden zo moeilijk is om die reddende hand van God te ervaren. Daartoe wordt ook de Heilige Geest door de handoplegging over de zieke uitgestort.

Dit was een gezamenlijke ziekenzalving, dus in de kerk tijdens een eucharistieviering. De hele voorste rij was bezet door mensen die de zalving ontvingen, vaak met een familielid of vriend(in) naast zich. En ik zag de priester naderen en steeds opnieuw, langzaam, met aandacht, zijn handen uitstrekken, op iemands hoofd leggen en daarna diens handen zalven en vasthouden. Steeds klonk: ‘heel je wezen doen stralen van zijn licht’. Het ontroerde me. Dat God in dit sacrament zo dichtbij komt, je aanraakt, je bij je hand pakt. En jou net als de olie doordringt.

 

 

 

2018-10-31T20:28:47+01:0011 september 2018|

Geef een reactie