Retraiteweekend: Vidimus stellam2019-09-24T14:01:13+02:00

Project Description

retraiteweekend: vidimus stellam

Een driedaagse retraite in de OLV Abdij in Oosterhout

Je leven als een pelgrimstocht. Dat is het thema van dit kloosterweekend waarin je op adem komt en geïnspireerd raakt door de benedictijnse spiritualiteit, reflectieopdrachten en stilte.

Vidimus stellam betekent: we hebben een ster gezien. Deze woorden worden gezongen tijdens het hoogfeest van Driekoningen. Ze gaan over de wijzen uit het oosten die een ster hebben gezien en op zoek gaan naar de Koning die geboren is.

Tijdens deze retraite sta je op verschillende manieren stil bij jouw eigen ‘onderweg zijn’.

Je kijkt waarderend en opbouwend naar de manier waarop je door het leven gaat. Waar ben je naartoe op weg? Wat zegt je innerlijke kompas? Waar kom je op adem? Wie of wat is de ster waar je op koerst? Heb je die ster nog helder genoeg voor ogen of wil je je koers weer eens bijstellen?
Dit zijn zo wat vragen die voortkomen uit het beeld van ‘je leven als een pelgrimstocht’. Je ontdekt tijdens deze benedictijnse dagen waar voor jou de kern zit.

 

‘Spits het oor van je hart’, zegt Benedictus in zijn kloosterregel.
De combinatie van kloosterritme, stilte en reflectief schrijven geeft je de ruimte om te luisteren naar wat voor jou werkelijk belangrijk is.

Vrijdag 3 t/m zondag 5 januari 2020
Onze Lieve Vrouwe Abdij, Oosterhout
Deelname: € 290,- incl. € 25,- inschrijfgeld en 21% btw, maaltijden en verblijf (eenpersoonskamer)


De benedictijnse spiritualiteit wordt wel eens omschreven als: voor mensen die goede dagen zoeken. Dit retraiteweekend is precies zo bedoeld, als goede dagen.

Je hoeft voor deze retraite niets voor te bereiden; de oefeningen zorgen ervoor dat je vanzelf op het spoor komt van wat voor jou belangrijk is.

Programma-onderdelen

  • meedoen met het kloosterritme en het getijdengebed
  • je spirituele landschap
  • 8 krachten voor onderweg
  • pelgrimswoorden: de taal van je hart
  • stilte
  • meditatie
  • eigen tijd, bijvoorbeeld om te wandelen

Tijden
Inloop: vrijdag 3 januari vanaf 14.30 uur
Start programma: vrijdag om 15.00 uur
Einde programma: zondag 5 januari rond 14.30 uur

Locatie
Onze Lieve Vrouwe Abdij
Zandheuvel 90
Oosterhout

Je hebt een eigen kamer; douches en toiletten bevinden zich op de gang.
De gastenkamers in de OLV Abdij bevinden zich op de eerste verdieping, met uitzondering van één kamer op de begane grond. Als je slecht ter been bent, moet je bij je aanmelding dus aangeven dat je deze kamer nodig zou hebben. Er is geen lift.
Er wordt meestal niet vegetarisch gekookt, maar vis of vlees wordt apart geserveerd en er is altijd rauwkost en fruit, zodat je je wel aan een vegetarisch dieet kunt houden.
De OLV Abdij ligt in de zogenoemde Heilige Driehoek van Oosterhout. Je kunt wandelen naar het nabijgelegen klooster Sint Catharinadal en de Sint Paulus-abdij.

Inschrijven
Het inschrijfgeld voor dit retraiteweekend bedraagt € 25,-. In de aanloop naar de retraite ontvang je een betalingsverzoek voor het restbedrag van € 265,-.
In het inschrijfformulier kun je melding maken van eventuele vragen of bijzonderheden met betrekking tot je deelname.
Er is plaats voor 12 deelnemers. Inschrijvingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Als het retraiteweekend net volgeboekt zou zijn voordat je je inschrijft, krijg je natuurlijk je inschrijfgeld terug en dan kom je op de wachtlijst te staan voor het geval er een plaats vrijkomt.