Taai, maar fraai

Pittige kost is het, The Liturgical Year door Dom Guéranger. Drie dikke boeken alleen al over de liturgie van Advent en Kerst. En dat in breedsprakig Engels uit 1867.

Oké, geen nachtkastjesboeken, maar wel de moeite waard. Letterlijk monnikenwerk.
Dom Prosper Guéranger (1805-1875) was een Franse priester die een vervallen abdij in Solesmes kocht en daar de benedictijnse kloostertraditie in ere wilde herstellen. De puurheid en schoonheid van de liturgie stonden bij hem centraal. Onder liturgie (een Grieks woord dat ‘openbare dienst’ betekent), verstond Guéranger ‘het geheel van symbolen, gezangen en handelingen waarmee de Kerk haar godsdienst tot uitdrukking brengt’.

Guéranger werkte aan een serie boeken waarin hij het hele kerkelijk jaar wilde uitpluizen: alle details over kleuren van gewaden, gezangen, antifonen (korte beurtzangen bij psalmen), welke woorden waarom wel of niet gezegd worden, wel of niet knielen – en daarbij steeds het waarom. Steeds aandacht voor de theologische achtergrond ervan en de innerlijke houding die daardoor gevraagd wordt. ‘Liturgie is bedoeld voor je gebruik’, zegt Guéranger, je moet er iets mee doen.

Abstract, concreet en persoonlijk – die drie invalshoeken komen samen. Het grote, abstracte begrip van de komst van de Messias wordt in kleine concrete vormen (rituelen, gezangen, etc.) weerspiegeld. Die vormen én de betekenis die erachter ligt, brengen ons innerlijk in beweging.

Guéranger ziet dit als een verbinding met de ultieme schoonheid en vrede van de hemel. Zover ben ik nog niet, ik ploeter nog voort door de oude Engelse teksten. En sla af en toe hele stukken over. Maar mooi is het.

In Het regent genade, het online programma voor Advent en Kerst, komen teksten van Dom Guéranger langs. >> meer info

 

2018-10-31T19:55:13+01:0026 oktober 2018|

Geef een reactie