Tips voor de veertigdagentijd

De veertig dagen voor Pasen zijn traditiegetrouw een tijd van inkeer en omkeer. Nee zeggen tegen afleiding en verleiding, om ja te kunnen zeggen tegen wat er echt toe doet. Meer tijd voor gebed, meer aandacht en zorg voor je naaste. Zo wordt het een tijd waarin je drie relaties versterkt: je relatie met God, je relatie met je naaste(n) en je relatie met jezelf.

Er zijn verschillende programma’s die je in deze tijd kunt volgen.
Ik noem er een paar:

 

Misschien heb jij nog andere tips die je onder dit bericht wilt delen? Dat zou fijn zijn!

Ik ben zelf van plan om – net als in eerdere jaren en ongetwijfeld ook weer met zeer wisselend succes – doordeweeks niet te snoepen en geen alcohol te drinken, en meer tijd te besteden aan schrijven, mediteren en bidden. Voor dat laatste ga ik het boek Memento Mori/Remember Your Death. A Lenten Devotional als kapstok gebruiken. Het is een boek van zuster Theresa Aletheia Noble. Ik volg haar al een tijd op twitter en vind het spannend hoe zij leeft met de dood, niet omdat ze ziek is, maar omdat ze dit ervaart als helend en inspirerend. “Embracing the reality of death helps us live a better life now.”

Met de tekst van Aswoensdag als start – “Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren” – lijkt de veertigdagentijd me bij uitstek een periode om te oefenen in Memento Mori. Niet om verdrietig en morbide te doen, maar om te groeien in dankbaarheid voor mijn leven. En om me meer bewust te worden van de vaste grond onder mijn voeten. De vaste grond die ik Goddank niet zelf ben.

Een goede en gezegende veertigdagentijd toegewenst!

 

 

2019-03-05T18:09:55+01:005 maart 2019|

Eén reactie

 1. Anoniem 19 maart 2019 om 00:27 - Antwoorden

  Het Nederlands Bijbel Genootschap biedt een online leesplan aan.

  De NBG-website vermeldt:
  “De veertigdagentijd is voor veel mensen een tijd van bezinning. Hoe leef ik? Wie ben ik? Maak ik bewust tijd voor stilte? Of word ik geleefd door mijn gewoontes en dagelijkse bezigheden? Wat betekent het geloof voor mij? Dit leesplan daagt u uit bij dit soort vragen stil te staan. We doen dat aan de hand van het Johannes-evangelie, waarin steeds wordt benadrukt dat we God kunnen leren kennen in Jezus.

  Iedere dag is er een korte uitleg bij een tekst uit het Johannes-evangelie. Ook vindt u bij elke dag een vraag om over na te denken en een leuke doe-opdracht om aan de slag te gaan met wat u gelezen hebt.”

  Meer info en aanmelden via: https://www.bijbelgenootschap.nl/veertigdagentijd-boekje/

Geef een reactie